El temps que ens fa perdre una avaria informàtica, a banda de l’estrès que ens genera, és prou quantiós al llarg de l’any, fins a 100 hores segons un estudi de la consultora Beservices, i significatiu a l’hora de mesurar les pèrdues de productivitat que pateix una empresa.

Foto-leconomic

L’estudi d’aquest proveïdor integral de solucions informàtiques, realitzat sobre una base de 125 empreses, assenyala que en una oficina els treballadors han de perdre entre mitja i dues hores a la setmana per solucionar les incidències que els planteja l’aparell informàtic. Al cap de l’any, això pot arribar a ser cent hores, de valor difícilment estimable. Com diu Joan Cuello, director comercial de Beservices, “d’una banda hem de pensar que l’hora de servei tècnic s’està pagant actualment a 65 euros i de l’altra, que l’avaria fa que es deixi en temps mort persones que poden estar realitzant tasques transcendents, o aturar processos de producció en què el dany pot ser molt més gran”.

Moltes empreses no acaben d’entendre que els actuals servidors residents locals, tot i ser molt avançats, tenen una complexitat que imposa molts reptes de manteniment.

Cuello es plany que “el manteniment predictiu i preventiu gairebé no es fa, la gran majoria d’empreses fan tasques de manteniment reactiu i els serveis que tenen contractats fan més la funció d’apagafocs”, encara que, com afirma l’estudi, la planificació per avançar-se a la incidència informàtica fa millorar la productivitat d’un 25%, redueix els costos d’un 30% i allarga la vida dels equips fins a un 50%. No menys important és l’aspecte anímic, reduir els factors que generen estrès a la feina: fins a un 37% dels participants a l’estudi de Beservices reconeixen que els problemes informàtics són un dels principals motius que conviden a l’atac de nervis.

Eines predictives.

S2S Innova distribueix aplicacions de Beservices que avisen de carències i errades al sistema informàtic i si cal una posada al dia de l’equipament informàtic. No són fàcils d’implantar, ja que “a molts empresaris els fa tirar enrere que suposin un cost mensual fix i prefereixen esperar que el problema informàtic s’esdevingui, quan això pot tenir conseqüències greus, com perdre informació valuosa”. I tot per no entendre que pot ser rendible a mitjà termini invertir en la renovació del maquinari o en l’actualització dels programes.Amb tot, no es poden posar portes al núvol i la generalització de gestionar els servidors propis des d’un data center en un nombre cada vegada més gran d’empreses, allò que s’anomena servei de virtualització de sistemes, farà que “s’imposi la prevenció, que hi és implícita”.